Ambasadorul Zhang Yinghong:
”Institutul CONFUCIUS ULIM are un rol deosebit în cooperarea dintre China și RM”

Institutul ”CONFUCIUS” din cadrul ULIM, unica instituție chineză din R. Moldova de promovare a limbii şi culturii Țării Marelui Zid, a organizat, la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, un spectacol extraordinar - Festivalul Primăverii „Anul Nou Chinezesc-2016”. Evenimentul a fost prilejuit și de aniversarea a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre statele noastre, cu participarea unor importanți oaspeți, în frunte cu Excelența Sa Zhang Yinghong, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova.

A fost o sărbătoare de vis pentru melomanii pasionați de limba, cultura și civilizația chineză, organizată de cei care își leagă viitorul de relațiile bilaterale dintre China și R. Moldova. Studenți ai Institutului ”CONFUCIUS” și Centrului Educațional Lingvistic din Bălți, elevi de la instituții preuniversitare din Chișinău, întâi de toate, de la Liceul de Arte ”M. Berezovschi” din capitală, de la Liceul Teoretic ”G. Asachi” din Ungheni,  reprezentanți ai Centrului Educațional Lingvistic din Bălți, micuți excepțional de talentați de la Grădinița ”Lăstăraș”, de la Clubul Taiji din Moldova au încântat audiența cu un spectacol cum rar se întâmplă - de cântece în limbile chineză și română, dansuri și lupte tradiționale din China.

Un reportaj TV de la eveniment, realizat de echipa emisiunii MESAGER de la Moldova 1, poate fi urmărit aici:

Rectorul Andrei Galben: ”Vom sprijini promovarea valorilor și culturii chineze”

Rectorul Andrei Galben a rostit un mesaj de felicitare, cu prilejul Anului Nou Chinezesc și aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre R. Moldova și China. Fondarea Institutului ”CONFUCIUS” din cadrul ULIM a fost extrem de dificilă. Totuși, în anul 2013, a fost declarat cel mai bun  Institut ”CONFUCIUS” al anului în context mondial, dintre cele 440 de institute ”CONFUCIUS” existente în 120 de țări, a subliniat domnia sa.

Și aceasta grație eforturilor deosebite ale Carterului General  Hanban, Universității ”Lanzhou”, profesorilor și voluntarilor din Țara Marelui Zid,  a tuturor celor care au sprijinit și sprijină Institutul ”CONFUCIUS” ULIM, cu susținerea plenară a autorităților publice din China, în special, a Ambasadei Republicii Populare Chineze la Chișinău, susține domnul Andrei Galben. Domnia sa a declarat, că va sprijini în continuare realizarea idealurilor Institutului ”CONFUCIUS” și promovarea valorilor și culturii chineze, în vederea dezvoltării relațiilor între țările noastre.

”Tinerii să moștenească prietenia tradițională dintre popoarele noastre”

Excelența Sa, ambasadorul Zhang Yinghong, a rostit, la rândul său,  un mesaj de felicitare, în numele Ambasadei Republicii Populare Chineze în R. Moldova. ”Au trecut 25 de ani de când s-au stabilit relațiile dinplomatice dintre China și R. Moldova. În această perioadă, relațiile bilaterale au fost într-un curs de dezvoltare stabil și sănătos, urmat de rezultate pozitive. Colaborarea și comunicarea dintre țările noastre s-a extins considerabil și a consolidat prietenia tradițională dintre cele două popoare. Institutul ”CONFUCIUS” din cadrul ULIM are un rol deosebit în cooperarea pentru dezvoltare și contribuie esențial în colaborarea dintre China și R. Moldova”, declară ambasadorul Zhang Yinghong .

Începând cu 2009, peste 3600 de studenți care au îndrăgit limba și cultura chineză și-au făcut studiile la Institutul ”CONFUCIUS. ”Asemenea studenți există în toate colțurile R. Moldova. Ei trebuie să moștenească prietenia tradițională dintre popoarele noastre și să promoveze cooperarea dintre China și R. Moldova în toate domeniile”, consideră Excelența Sa.

Dl. ambasador a adus mulțumiri speciale dlui academician Andrei Galben, dlor Wang Yifeng și Radu Plămădeală, directorii Institutului ”CONFUCIUS” ULIM și tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea  relațiilor educaționale între China și R. Moldova.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


06.03.2017